پنجشنبه, 01 خرداد,1404
دیپلماسی فعال اتاق بازرگانی سنندج در توسعه مناسبات با اقلیم کردستان
دیپلماسی فعال اتاق بازرگانی سنندج در توسعه مناسبات با اقلیم کردستان
سایز متن
در حاشیه برنامههای اصلی سفر چهار استاندار اقلیم کردستان عراق و رؤسای اتاقهای بازرگانی این استانها به شهر سنندج، رئیس و اعضای هیأترئیسه اتاق بازرگانی سنندج نیز دیدارها و گفتگوهایی دوجانبه با اعضای تیم سیاسی - اقتصادی اقلیم کردستان عراق همچون رؤسای اتاقهای بازرگانی سلیمانیه، اربیل، کرکوک، حلبچه و سایر چهرههای اقتصادی حاضر در این هیأت داشتند،
که به گفته رئیس اتاق بازرگانی سنندج فرصتهای حاشیهای این سفر، نقش بیبدیلی در تعمیق و گسترش همکاریهای اقتصادی میان استان کردستان ایران و اقلیم کردستان عراق داشته است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج در خصوص لابیگر و دیپلماسی هدفمند اقتصادی اتاق در دیدارهای حاشیهای گفت: ما در جلسات اصلی و رسمی با استانداران و رؤسای اتاقها بازرگانی اقلیم کردستان عراق موارد اساسی را مطرح کردیم اما جلسات و دیدارهای حاشیهای و صمیمانهای هم صورت گرفت که هرچند بعضاً کوتاه بودند اما چون در قالبی دوستانهتر و غیررسمی انجام میگرفتند، به نوعی مکمل نشستهای رسمی و برنامهریزی شده به حساب میآیند.
علیاکبر عبدالملکی ثمرات و خروجی دیدارهای دوجانبه را مفید ارزیابی کرد و افزود: در تمام دنیا دیدارهای دوجانبه، بخش مهمی از همایشهای بزرگ اقتصادی و سیاسی هستند و در سفر هیأت اقتصادی عراق به استان کردستان نیز رایزنیها و لابیگری اعضای هیأت رئیسه و هیأتنمایندگان اتاق سنندج توانست مقدمات اتفاقات خوب اقتصادی همچون سرمایهگذاریهای دوجانبه و مشترک، برگزاری نمایشگاهها و سایر رویدادهای مثمرثمر و مفید برای استان کردستان باشد.
رئیس اتاق بازرگانی سنندج بعنوان رأس پیکان مجموعهی اتاق سنندج در اکثر این دیدارها حضوری فعال داشت و بصورت جداگانه با رؤسای اتاقهای بازرگانی اقلیم کردستان عراق همچون سلیمانیه، اربیل، کرکوک و حلبچه گفتگو کرد.
وی در این دیدارها با تأکید بر اشتراکات فرهنگی، قومی و تاریخی دو سوی مرز، مرزها را نه مانع بلکه پلی برای تعاملات اقتصادی پایدار دانست.
رئیس دو دوره و نایبرئیس حال حاضر اتاق بازرگانی سنندج و رئیس شورای تشکلهای بخش خصوصی استان کردستان، در جریان بازدید هیأت اقلیم کردستان عراق از غرفه اتاق بازرگانی سنندج در نمایشگاه توانمندیهای اقتصادی استان کردستان دیدارهای جداگانهای با رؤسای اتاقهای اربیل و سلیمانیه داشت.
سید کمال حسینی در این دیدارها به بررسی چالشهای مرزی، وضعیت زیرساختهای تجاری پرداخت و پیشنهاد تشکیل کارگروههای تخصصی مشترک میان استان کردستان و اقلیم کردستان عراق را مطرح کرد.
حسینی با صراحت از ضرورت «برنامهریزی عملیاتی برای حل مشکلات مرزی همچون به رسمیت شناختن مرز سیرانبند بعنوان مرز رسمی از سوی طرف عراقی و بهرهبرداری از ظرفیتهای مرز» سخن گفت.
وی با تأکید بر نقش تشکلهای بخش خصوصی به عنوان موتور محرک اقتصاد مرزی، خواستار افزایش اختیارات اتاقهای بازرگانی در تصمیمسازیهای اقتصادی مناطق مرزی شد.
رئیس دو دورهی اتاق بازرگانی،صنایع، معادن و کشاورزی سنندج در گفتگوهای خود با طرفهای عراقی پیشنهاد برگزاری نشستهای معین فصلی میان اعضای اتاقها با حضور نمایندگانی دارای اختیارات لازم از استانداریهای دو سوی مرز و فعالان میدانی را با هدف اخذ تصمیمات لازم در فضایی کارشناسی مطرح کرد که مورد موافقت رؤسای اتاقهای بازرگانی اقلیم کردستان عراق قرار گرفت.
همچنین وی اعلام آمادگی کرد که شورای تشکلهای بخش خصوصی استان کردستان، میزبانی نخستین نشست مشترک را در سنندج بر عهده گیرد، پیشنهادی که مورد توجه و استقبال اولیه طرف عراقی قرار گرفت.
دیگر عضو هیأت رئیسه اتاق سنندج، نیز در دیدارهای جداگانه با رئیس اتاقهای بازرگانی سلیمانیه و اربیل، موضوعات فنی همچون صدور گواهی مبدأ و نظاممندسازی فرآیندهای صادراتی را مطرح کرد.
محمد هلاکو پیشنهاد داد با تدوین پروتکلهای مشترک، صدور اسناد تجاری و مجوزها میان دو طرف هماهنگ شود تا از دوبارهکاری و بوروکراسی جلوگیری گردد.
نایب رئیس اتاق بازرگانی سنندج در ادامه گفتگوهای خود، از ضرورت ایجاد سامانههای مشترک الکترونیکی برای ثبت، رهگیری و تأیید اسناد تجاری میان استان کردستان و اقلیم کردستان سخن گفت.
هلاکو تأکید کرد: زیرساختهای دیجیتال میتواند فرآیند تجارت را شفافتر، سریعتر و قابل پیشبینیتر کند.
وی همچنین پیشنهاد داد اتاقهای بازرگانی دو طرف کارگروهی برای تدوین دستورالعملهای مشترک در حوزه لجستیک و حملونقل تشکیل دهند تا صادرات و واردات با کمترین چالش و بیشترین هماهنگی انجام شود.
خزانهدار اتاق و رئیس خانه کشاورز استان کردستان، نیز با نگاهی تخصصی به حوزه کشاورزی، در گفتگوهایی مجزا با رؤسای اتاقهای سلیمانیه، اربیل و کرکوک به بررسی راهکارهای صادرات هدفمند محصولات کشاورزی از کردستان ایران پرداخت.
محمدسعید احمدپناه پیشنهاد تشکیل میز کشاورزی مشترک برای توسعه همکاری در زمینه فرآوری، بستهبندی و صادرات محصولات را مطرح کرد و از استقبال طرف عراقی خبر داد.
وی با نگاه بلندمدت به امنیت غذایی منطقه، بر اهمیت سرمایهگذاری مشترک در زنجیره تأمین محصولات کشاورزی تأکید کرد.
این عضو هیأت رئیسهی اتاق سنندج از طرف عراقی دعوت کرد تا در قالب سرمایهگذاری مشترک، واحدهای فرآوری و بستهبندی محصولات کشاورزی به ویژه توتفرنگی در سنندج و مریوان احداث شود.
احمدپناه همچنین با اشاره به ظرفیتهای بومی کردستان در تولید محصولات سالم و ارگانیک، پیشنهاد داد برند مشترک صادراتی میان ایران و اقلیم کردستان برای محصولات کشاورزی منطقه ایجاد شود، تا بتوان در بازارهای بینالمللی نیز حضوری رقابتی و قدرتمند داشت.
لازم به ذکر در نمایشگاه توانمندیهای اقتصادی استان کردستان و در جربان بازدید اعضای هیأت اعزامی از اقلیم کردستان عراق از غرفه اتاق بازرگانی سنندج، با اهدای صنایع دستی کردستان به منظور آشنایی با این صنایع فاخر تجلیل بهعمل آمد.